Έχω δυσανεξία στη γλουτένη; πως θα το καταλάβω;

 

Με τον όρο δυσανεξία στη γλουτένη περιγράφουμε τα άτομα τα οποία αδυνατούν να διασπάσουν τη γλουτένη. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ο οργανισμός να βλέπει την γλουτένη σαν βλαβερή ουσία και να παράγει ειδικά αντισώματα για να την καταστρέψει. Τα αντισώματα αυτά όμως κάνουν ζημία και σε άλλους ιστούς του σώματος σας όπως το έντερο, το στομάχι και τις αρθρώσεις σας.  Αυτή η αντίδραση μπορεί να βλάψει το έντερο και να έχει ως αποτέλεσμα την μειωμένη πρόσληψη θρεπτικών συστατικών. Γενικά η γλουτένη είναι συστατικό πολλών τροφών και περιέχεται σε προϊόντα όπως τα ζυμαρικά, κέικ, δημητριακά, τα περισσότερα είδη ψωμιού, ορισμένα είδη σαλτσών, μερικά έτοιμα γεύματα και σε ορισμένες μπύρες. Κατά κύριο λόγο, πλούσιες πηγές γλουτένης αποτελούν το κριθάρι, η σίκαλη και το σιτάρι. Με ειδικές εξετάσεις είναι δυνατό να διαπιστωθεί αν κάποιος έχει δυσανεξία στη γλουτένη όμως υπάρχουν και ορισμένα συμπτώματα τα οποία ενδέχεται να αποτελούν ένδειξη ότι κάποιος έχει δυσανεξία στη γλουτένη. Ας δούμε τα κυριότερα παρακάτω.

Συμπτώματα δυσανεξίας στη γλουτένη:

1)      Γαστρεντερικά προβλήματα. Είναι από τα πιο κοινά συμπτώματα στα άτομα με δυσανεξία στη γλουτένη. Τα πιο συνηθισμένα είναι η διάρροια, τα αέρια, οι κοιλιακοί πόνοι, το φούσκωμα, εμετοί, δυσκοιλιότητα, ναυτία και η μειωμένη όρεξη.

 

2)      Κόπωση. Εάν μετά από αρκετές ώρες ύπνου ξυπνάτε και είστε εξαντλημένοι ίσως να είναι ένδειξη δυσανεξίας στη γλουτένη. Η γλουτένη μπορεί να συμβάλει στα συναισθήματα της ατονίας και της κόπωσης με διάφορους τρόπους καθώς αν το ο σώμα είναι σε κατάσταση φλεγμονής  τότε δεν γίνονται φυσιολογικές σωματικές διεργασίες.

 

3)      Ημικρανίες. Σε περίπτωση που μια η δυο ώρες μετά την κατανάλωση τροφής η οποία περιέχει γλουτένη υποφέρετε από ημικρανίες, τότε ενδεχομένως να έχετε δυσανεξία στη γλουτένη.

 

4)      Δερματίτιδα. Η δυσανεξία στη γλουτένη ενδέχεται να σας προκαλέσει ερπητοειδή δερματίτιδα. Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα είναι η φαγούρα και οι φουσκάλες στο δέρμα, τα οποία προκαλούνται από τα αντισώματα που απελευθερώνονται μετά την κατανάλωση γεύματος που περιέχει γλουτένη.

 

5)      Εναλλαγές στη διάθεσή σας. Έχει διαπιστωθεί ότι η δυσανεξία στη γλουτένη συνδέεται με άγχος, κατάθλιψη και διαταραχές της διάθεσης. Αν η γλουτένη αφαιρεθεί από τη διατροφή, τότε τα προβλήματα άγχους και κατάθλιψης υποχωρούν.

 

6)      Φλεγμονές. Τα άτομα με δυσανεξία στη γλουτένη ενδέχεται να υποφέρουν από πρηξίματα ή πόνους στις αρθρώσεις όπως στα γόνατα, στα δάχτυλα και στους γοφούς. Αυτό συμβαίνει διότι ο οργανισμός αναγνωρίζει την γλουτένη σαν απειλή και παράγει αντισώματα για να την καταστρέψει. Αυτά τα αντισώματα προκαλούν φλεγμονές στις αρθρώσεις, στο στομάχι και στο λεπτό έντερο.

 

7)      Διάγνωση μιας αυτοάνοσης νόσου, όπως η θυρεοειδίτιδα Hashimoto, η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η ελκώδης κολίτιδα, ο λύκος, η ψωρίαση, η σκληροδερμία ή η πολλαπλή σκλήρυνση

Εφόσον παρατηρείτε ορισμένα από αυτά τα συμπτώματα, καλό θα ήταν να συμβουλευτείτε το γιατρό σας. Η  ευαισθησία στη γλουτένη μπορεί να διαγνωστεί με τη διαδικασία του αποκλεισμού της από την διατροφή. Προτείνεται επίσης να γίνουν ειδικές εξετάσεις ώστε να διαπιστωθεί αν ο ασθενής έχει αλλεργία σίτου η πάσχει από κοιλιοκάκη. Αν και τα δύο είναι αρνητικά, τότε ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει μια διατροφή χωρίς γλουτένη.

Ενναλακτικά, μπορείτε να βρείτε εδώ μια μεγάλη ποικιλία σε προϊόντα χωρίς γλουτένη όπως δημητριακά, μπάρες πρωτεΐνης, ζυμαρικά και αλεύρια.